Po sedmi letech příprav, plánování a 40 dnech na moří Mayflower Aunomous Ship (MAS400) 5. června konečně doplula do Halifaxu v Novém Skotsku po 3500 mil dlouhé cestě z Plymouthu ve Velké Británii.

Je to přibližně 400 let poté, co původní loď Mayflower přeplula Atlantský oceán s novými osadníky, které vezla za novým životem v nové zemi.

 

Plavidlo o rozměrech 15 x 6 m a hmotnosti 4 500 kg je plně autonomní loď, která se za pomocí senzorů sama rozhoduje, co má dělat (loď se sama vyhýbá nebezpečím, vyhodnocuje stav lodi, plánuje nové trasy a zvládá mnoho dalších situací).

Krom těchto úkonů, loď Mayflower na své cestě přes Atlantik prováděla řadu vědeckých výzkumů v oblasti životního prostředí, jejíž výsledky mohou pomoci vědcům posoudit dopad globálního oteplování a znečištění na mořský svět.

 

Loď Mayflower má 6 kamer s podporou umělé inteligence, více než 30 různých senzorů (meteorologické stanice, vizulizační systém na rozpoznávání překážek, radar, sonar, LIDAR, GPS s přesností na centimetry, senzory pro měření výšky a struktury vln, chemické složení vody a mnoho dalších).

Všechna data z těchto senzorů se přenášejí do tzv. ´AI Captain´, který tato data zpracovává, analyzuje a následně se podle nich rozhoduje, a to za pomoci Operational Decision Manager od IBM.

 

Více o tomto projektu :

https://mas400.com/

https://www.ibm.com/nl-en/cloud/automation/mayflower-autonomous-ship